Loading...
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 14:44

Μήνυμα του Προέδρου της Ε. Ι. Ο. Αντώνη Δημητρακόπουλου επ’ ευκαιρία του Νέου Έτους

«Το 2019 φεύγει, αφήνοντας πίσω του ένα αίσθημα υπερηφάνειας και αισιοδοξίας για το μέλλον του αθλήματός μας. 

Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς που φεύγει- και βεβαίως της τελευταίας 3ετίας της παρούσας Διοίκησης- σημαντικά γεγονότα έδωσαν ώθηση στην ελληνική ιστιοπλοΐα:

 1. Αγωνιστικές επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη και το 2019.
 2. 24 παγκόσμια και ευρωπαϊκά μετάλλια κόσμησαν τα στήθη των αθλητών και αθλητριών μας που εκπροσώπησαν την πατρίδα μας στα πέρατα του κόσμου.
 3. Η οικογένεια της ιστιοπλοΐας μια αγκαλιά στην «Βραδιά των Πρώτων», βραδιά συγκινητική, στην οποία, εκτός των άλλων, τιμήθηκαν οι πρωτοπόροι Ολυμπιονίκες μας που άνοιξαν το δρόμο για την πρόοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστιοπλοΐας. Αλλά τιμήθηκαν και άνθρωποι που ποικιλοτρόπως εκ της θέσεώς τους στήριξαν και πρόβαλαν το άθλημά μας ώστε να πάρει τη θέση που του αξίζει στον ελληνικό αθλητισμό.
 4. Σπουδαίοι διεθνείς αγώνες διοργανώθηκαν στο Athens International Sailing Center. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Finn το Μάιο συγκέντρωσε τα βλέμματα της παγκόσμιας ιστιοπλοϊκής κοινότητας, αφού αποτέλεσε πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα αστέρια της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας. Και ακολούθησε τον Νοέμβριο η αναβαθμισμένη «Athens International Sailing Week» με ρεκόρ συμμετοχών 800 αθλητών και αθλητριών. Αγώνες που αποτελούν ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού μας Κέντρου.
 5. Ρεκόρ συμμετοχών στα περιφερειακά και στα πανελλήνια πρωταθλήματα των κατηγοριών ανάπτυξης.
 6. Τα σωματεία μας με τους εθελοντές –διοικητικά στελέχη τους, ξεπερνώντας με πολύ αγώνα  την 10ετή κρίση, έκαναν άλματα την πρόοδο ακολουθώντας τις σύγχρονες εξελίξεις και αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι δικαίως αποκαλούνται «κύτταρο του αθλητισμού».

Ήταν όλα ρόδινα, λοιπόν, το 2019, μπορεί να αναρωτηθεί ο καθένας;

Η αλήθεια είναι πώς όχι. Υπήρξαν μελανές στιγμές που σηματοδοτήθηκαν από μια χούφτα ατόμων τα οποία βρήκαν βήμα τα 2 τελευταία χρόνια σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ που τους ανέχονται, ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αγγίζοντας τα όρια της φαιδρότητας. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η χούφτα δεν αντιλαμβάνεται ότι με τις ενέργειές της διασύρει την ελληνική ιστιοπλοΐα και τον κόσμο της στο σύνολό της, και όχι βέβαια το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΟ. Εξάλλου, σε 10 μήνες από σήμερα, μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας  των εκλογών οι αυτοαποκαλούμενοι εξυγιαντές και «2οι τη τάξει πολίτες μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», μπορούν να διεκδικήσουν τη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Οι προσπάθειές τους βέβαια έπεσαν στο κενό γιατί τελικά η διοίκηση και η διαχείριση της Ομοσπονδίας αποδείχτηκαν κρυστάλλινες.  

Δοθείσης ευκαιρίας, λοιπόν, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια ζητήματα που αναμασά αυτή η θλιβερή χούφτα και να διαπιστώσουμε πολύ συγκεκριμένα ποιος ακολουθεί τη νομιμότητα:

 1. Όπως ο αθλητικός νόμος ορίζει και η ΓΓΑ επανειλημμένως μας έχει επισημάνει και εγγράφως, για να μπορέσει κάποιος ή κάποια να έχει τον τίτλο του προπονητή και να συνοδεύει και κοουτσάρει τους αθλητές/τριες του  σε αγώνες εσωτερικού και εξωτερικού, δεν αρκεί απλώς να έχει τελειώσει σχολή προπονητών της ΓΓΑ (που αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση) αλλά επιπλέον και σύμφωνα με το νόμο, μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας της ΓΓΑ, να έχει λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από αυτήν. Αυτό ισχύει σε όλα τα αθλήματα ανεξαιρέτως. Σε περίπτωση δε που ο προπονητής  είναι αλλοδαπός από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τρίτη χώρα, θα πρέπει κατ΄ αρχάς η ΓΓΑ να αναγνωρίσει την ισοτιμία του πτυχίου του και εν συνεχεία να τηρηθεί η ίδια ακριβώς διαδικασία για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Για κάθε ενδιαφερόμενο υπάρχει η ηλεκτρονική σελίδα της ΓΓΑ όπου μπορεί αναλυτικά να διαβάσει όσα είπαμε παραπάνω. (http://gga.gov.gr/epitheorhsh-athitikou-dikaiou/228-proponites/1061-dikaiologitika-enarjis-epaggelmatos-proponiton). Και  κάτι ακόμα: Αν υπάρξει αθλητής ή αθλήτρια που κερδίσει μετάλλιο σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, προπονητής χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν παίρνει πριμ.

Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρος αυτών που επιζητούν μόνο την προβολή. Κι όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει στους αθλητές και τις αθλήτριές μας, η προβολή είναι γλυκιά και σε παρασύρει, στο τέλος όμως μπορεί να εξελιχθεί σε … «ζάχαρο», κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

 1. Όπως η ΕΙΟ, αλλά και όλες οι άλλες Ομοσπονδίες, έχει υποχρεώσεις απέναντι στους αθλητές και τις αθλήτριες των εθνικών ομάδων , ακριβώς το ίδιο και οι αθλητές και αθλήτριες των εθνικών ομάδων έχουν υποχρεώσεις απέναντι στην Γενική Συνέλευση και το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Τις υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας της καθορίζει η Γενική Συνέλευση των 160 σωματείων εκ των οποίων τα 125 με δικαίωμα ψήφου. Η Γενική Συνέλευση, λοιπόν, με βάση τις αποφάσεις της (αγωνιστικό πρόγραμμα, οικονομικός προϋπολογισμός  κλπ)  ελέγχει για την τήρησή τους κάθε χρόνο την Ομοσπονδία.  

Η Γενική Συνέλευση επίσης προσδιορίζει και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητών/τριών των εθνικών ομάδων και αναθέτει στην ΕΙΟ την τήρησή τους. Αυτά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις αποτυπώνονται σε ένα συμφωνητικό που είναι υποχρεωμένοι οι αθλητές/τριες των εθνικών ομάδων κάθε χρόνο να υπογράφουν και να τηρούν. Κανείς δεν είναι υπεράνω της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας. Αυτό το γνωρίζουν και το σέβονται σωματεία, αθλητές και προπονητές.

Δυστυχώς, αυτή η χούφτα, που έχει υπογράψει το συμφωνητικό παρουσία του σωματείου τους,  αμφισβητεί σήμερα και αυτήν την θεσμική υποχρέωσή της απέναντι στο σύνολο των σωματείων που συνιστούν το σώμα της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας.  

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η συμβουλή ολόκληρου του Ιστιοπλοϊκού κόσμου είναι μία: σταματήστε να αυτογελοιοποιείστε.

Κλείνοντας τα μελανά σημεία θέλουμε να κάνουμε μία επισήμανση:

Η συνεχιζόμενη εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων έχει καταντήσει επικερδής επιχείρηση για κάποιους ελάχιστους αθλητές/τριες. Το θλιβερό αποτέλεσμα από την κατάσταση αυτή είναι αθλητές/τριες να ζητούν παράλογα πράγματα, να λοιδορούν και να δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις τους με άλλους συναθλητές/τριές τους, και γενικότερα προβλήματα στο άθλημά μας, μακριά και έξω από το «ευ αγωνίζεσθαι».

Σ΄ αυτήν την μιζέρια και την τοξικότητα, η  ιστιοπλοϊκή μας οικογένεια και η νυν Διοίκηση που βρίσκεται στο τιμόνι της Ομοσπονδίας από το 1991, απαντά:

 1. Με την μεγάλη συγκομιδή μεταλλίων των αθλητών και αθλητριών της, με τα επιτεύγματα των σωματείων της και με τη διαφάνειά της παντού.
 2. Με την ομόφωνη έγκριση κάθε χρόνο των 125 σωματείων μας με δικαίωμα ψήφου για τους χειρισμούς του Διοικητικού Συμβουλίου και την απόλυτη τήρηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.
 3. Με την ισχυρή υποστήριξη των κατηγοριών ανάπτυξης, όπως είναι ο νέος θεσμός της προεθνικής ομάδας optimist και των προπονητικών camp.
 4. Με τα προπονητικά camp ολυμπιακών κατηγοριών που δίνουν τη δυνατότητα σε Έλληνες αθλητές να προπονούνται με μεγάλους ξένους αθλητές, Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιους Πρωταθλητές, και τους βοηθούν αποτελεσματικά, όπως έγινε για παράδειγμα τα 2 τελευταία χρόνια με το Finn και τον αθλητή μας Γιάννη Μιτάκη που κέρδισε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και διεκδικεί με αξιώσεις μετάλλιο στο Τόκυο.
 5. Με την χιονοστιβάδα διακρίσεων από νεαρούς αθλητές και αθλήτριες που σαρώνουν τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά μετάλλια και θα είναι οι μελλοντικοί ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ με την στήριξη των Ομίλων και της Ομοσπονδίας.

Και τέλος από δω και στο εξής με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου, για την προστασία και την υπεράσπιση του αθλήματός μας τίποτα δεν θα μένει αναπάντητο από όπου και να προέρχεται (σωματείο, αθλητή, προπονητή, γονέα, ΜΜΕ) και σε περίπτωση που προκύπτει συκοφαντική δυσφήμηση της ιστιοπλοΐας θα καταφεύγουμε στη δικαιοσύνη με κάθε νόμιμο τρόπο.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Το 2020 είναι χρονιά εκλογής της νέας διοίκησης της ΕΙΟ. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η διαδοχή της σημερινής διοίκησης η οποία από το 1991 εκλέγεται με ποσοστό 85% – 90%,  θα εξελιχθεί με τον καλύτερο τρόπο, και το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα ξεπεράσουν το 90% τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν τις ίδιες απόψεις και αντιλήψεις για το μέλλον της ελληνικής ιστιοπλοΐας με τη σημερινή Διοίκηση.

Εύχομαι Καλή χρονιά σε όλους ανεξαιρέτως με υγεία και επιτυχίες!

 

Αντώνης Δημητρακόπουλος

Πρόεδρος ΕΙΟ